Al een paar jaar ben ik in het bezit van een snelle elektrische fiets.
Zoals de meeste elektrische fietsen, heeft de Flyer ook 4 verschillende standen van ondersteuning: No Assist, Eco, Standard en High.
De autonomie van het High Speed model is door de sterkere motor van 350W iets lager dan van het standaard model. In Standard mode heb ik doorgaans een autonomie van ongeveer 60km. In de Eco stand kan de autonomie verhoogd worden naar 90km. Er zijn echter nog veel andere manieren om de autonomie van je elektrische fiets te vergroten. Laat ons die eens overlopen.

Weergave stroomverbruik

De weergave van het stroomverbruik geeft in 6 stappen aan hoeveel stroom er op het moment verbruikt wordt. Dit kan helpen om energiezuinig te rijden en daarmme je bereik te vergroten.
De kunst bestaat er dus in om zo weinig mogelijk balkjes te hebben.
Een overzicht van de balkjes:

U ziet Stroomverbruik Autonomie tot lege batterij 12Ah Autonomie tot lege batterij 15Ah
6 balkjes meer dan 20 Ampère minder dan 36 min. minder dan 45 min.
5 balkjes 16 tot 20 A tussen 45 en 36 min. tussen 56 en 45 min.
4 balkjes 12 tot 16 A tussen 60 en 45 min. tussen 75 en 56 min.
3 balkjes 8 tot 12 A tussen  90 en 60 min. tussen 112 en 75 min.
2 balkjes 2 tot 8 A tussen 360 en 90 min. tussen 450 en 112 min.
1 balkje 0 tot 2 A 6 uur of meer. 7,5 uur of meer.

  Met "autonomie tot lege batterij" wordt bedoeld: het aantal minuten dat een volledig opgeladen batterij kan meegaan tot deze leeg is en dit voor een batterij van 12 of 15Ah. 

 

Het principe is heel eenvoudig: Als het stroomverbruik 1 Ampère is, dan gaat een batterij van 12 Ah theoretisch 12 uur mee voordat deze leeg is. Een batterij van 15Ah gaat dan 15uur mee. Bij een stroomverbruik van 2 A gaat een batterij van 12Ah nog 6 uur meer en de batterij van 15Ah nog 7,5 uur.

Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat het stroomverbruik zo laag mogelijk is?

Sneller trappen

Hoe sneller je trapt hoe lager het stroomverbruik is. Deze tip is enkel van toepassing bij elektrische fiets met trapondersteuning. Een gewone elektrische fiets zal ondersteuning bieden tot ongeveer 75 omwentelingen per minuut, terwijl bij de high speed versie de ondersteuning stop bij ongeveer 85 omwentelingen per minuut. Gebruik dus die versnellingen op je fiets. Op tijd schakelen is dus zeer belangrijk om het bereik te verhogen. Je zult merken dat als je zeer snel trapt, het aantal balkjes verlaagd naar 1 of 2.

Pomp je banden op

Een elektrische fiets is zeer zwaar. Zorg dat de banden minstens opgepompt zijn tussen de 5 en 6 bar. Om de paar weken de banden controleren is dus aangeraden. Als het tijd is om de banden te vervangen, koop dan zeker snelle banden die ook geschikt zijn voor elektrische fietsen.

Smeer je ketting

 Een goed onderhouden ketting verhoogd de levensduur van je fiets, verlaagd de wrijving, waardoor het stroomverbruik lager zal zijn. De ketting mag ook niet te vettig zijn. Na ongeveer 500km kan het nodig zijn de ketting een onderhoudsbeurt te geven.

Let op je houding

Zorg dat de zadel goed is afgesteld. Hou de ellebogen en knieën goed naar binnen. Leun zoveel mogelijk voorover. Door platter te liggen verlaag je de lucht weerstand. 

Fiets achter anderen

In het wiel heeft een renner tot 34 procent minder energie nodig dan wie op kop fietst. Dit gaat om wielrenners die aan hoog tempo (50km/u) fietsen, maar is ook van toepassing voor de elektrische fiets, alleen is nog niet onderzocht met welke grootte. 

Ook op kop haal je trouwens voordeel wanneer iemand in je achterwiel zit te zuigen. Een achtervolger zorgt voor een verlaging van de onderdruk achter de rijder op kop, waardoor de lucht minder hard aan de voorganger ‘zuigt’. Het effect is wel eerder klein: 2,5 procent afname in luchtweerstand voor de man op kop.

Anticipeer op hobbels en bultjes 

Met een elektrische fiets is het zo goed als onmogelijk om over bultjes te springen. Probeer zo veel mogelijk de mooie fietspaden te gebruiken zodat je zo veel mogelijk aan hetzelfde tempo kan blijven fietsen. Zit je op een pad waar je systematisch je tempo moet aanpassen om obstakels te vermijden en hebt tijd, schakel dan over naar "No Assist" of "Eco" mode om je batterij zo veel mogelijk te sparen.

Fiets zonder batterij

Het lijkt misschien stom, maar af en toe rij ik ook zonder de batterij met de elektrische fiets. Hierdoor wordt de fiets heel wat minder zwaar. Vooral als ik met het gezin samen ga fietsen laat ik dikwijls de batterij thuis. En dit valt met de Flyer zeer goed mee om zo te fietsen.