Sinds enkele weken heb ik mezelf een wandel-GPS aangeschaft. Na wat zoeken heb ik de Garmin Oregon 450 aangekocht.

 

De Garmin Oregon 450 is een robuuste GPS-ontvangers met waterdichte behuizing.
De Oregon 450 is uitgerust met een luchtdruk hoogtemeter en een kompas met 3 assen.
Dit vernieuwde electronische kompas heeft drie assen en toont exact de richting, zonder dat het toestel horizontaal gehouden moet worden.
Natuurlijk beschikt het robuuste toestel over alle innovatieve kenmerken uit de Oregon-serie: hoog-gevoelige GPS-ontvanger, een in zonlicht afleesbaar aanraakscherm voor een vlotte bediening en de mogelijkheid om waypoints, tracks, routes en geocaches draadloos uit te wisselen tussen toestellen.

Ik vind het op stap gaan met zo een toestel zeer aangenaam. Zelf als je perfect weet welk traject je moet volgen kan het interessant zijn het toestel aan te zetten.
Na je wandeling kun je mooi nagaan welke afstand je hebt afgelegd, hoe lang je erover hebt gedaan, hoe lang je werd opgehouden en dergelijke meer.
Mijn Wandel-GPS, de Garmin Oregon 450 kun je koppelen aan de computer. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om je wandelingen te bekijken en ook voor te bereiden.
De wandel-GPS maakt het je dan gemakkelijk om de snelste weg naar je traject terug te vinden als je heb afgeweken van je route. Als kaarten gebruik ik de Garmin kaarten van openstreetmap.
Voor mij zijn die voldoende gedetailleerd.
Zorg er zeker voor dat je voldoende (herlaadbare) batterijen mee hebt. De batterijen (2500 mAh) van de Garmin gaan ongeveer 2 dagen mee (ongeveer 16 uur volgens de specificaties).
Vertrouw ook niet blindelings op je GPS. Een combinatie van gezond verstand en goed inschattingsvermogen blijven onontbeerlijk.
Zorg er ook voor dat je steeds voldoende water bij je hebt en een tussendoortje voor tijdens de wandelingen.
Bijna even belangrijk voor de voorbereiding van de wandelingen was mijn Android tablet. De programma's die ik daarvoor heb gebruikt zijn Google Maps, Navfree World en Lotus Free.
Mijn Motorola 10 inch Xoom tablet is te groot om tijdens de wandeltochten mee te nemen. Maar om een wandeling voor te bereiden is dit toestel uitstekend.
Ook in de auto gebruik ik de tablet om mij van punt A naar B te verplaatsen.