De meeste lessen in Programmeren voor Kinderen maken gebruik van de programmeertaal Python.  Python is een gratis programmeertaal die gemaakt is door Guido van Rossum (een Nederlander).
Python is een makkelijke taal om mee te beginnen. Je hoeft niet veel rare tekens te typen en je kan hele korte programma's maken.

Om in Python te programmeren moet je het op je computer installeren. In dit artikel zal ik stap voor stap uitleggen hoe je Python kunt installeren op je computer.
Eventueel kun je ook hulp vragen aan je mama of papa, of iemand die je kent die meer over computers weet.

Wees gerust: Python is niet gevaarlijk. Dit is geen gevaarlijke slang. Je kan er weinig mee stukmaken. Nou ja, je kan er alles mee stukmaken, maar dat is niet zo makkelijk. Een glas water is gevaarlijker voor je computer.
In de volgende artikels zul je zien dat experimenteren met Python leuk en niet gevaarlijk is. Hoe je een gevaarlijk virus moet maken zul je hier niet leren.

De methode die ik hier beschrijf is hoe ik Python op mijn Windows 7 computer heb geïnstalleerd. Maar je kunt Python ook installeren onder Windows XP of Windows 8. Ik heb ook wat screenshot toegevoegd. Ik hoop dat de plaatjes het toch duidelijk genoeg maken.

Downloaden en installeren

Om Python te installeren moet je het eerst downloaden. Dat kan hier: www.python.org. De website is wel in het Engels.
Misschien ken je iemand de Engels kan en je kan helpen?

Klik op ‘Download’ in het menu aan de linkerkant. Op de pagina die je nu ziet, selecteer je ‘Python 3.x.y Windows Installer’. Vandaag (20/11/2013) is dat eigenlijk versie 3.3.3.Nieuwe computers hebben een 64bits besturingssysteem. Zie je ergens x86 staan, dan gaat het over de 32 bits versie. Zie je ergens x86-64 staan, dan is het een 64 bits versie. Op een 64 bits Wndows besturingssysteem kun je ook een 32 bits versie installeren. Maar op een 32bits besturingssysteem is het niet mogelijk een 64bits versie van Python te installeren. Als je twijfelt gebruik dan de 32 bits versie.

Voor deze lessen maakt het niet zoveel uit welke versie van Python je precies installeert. Installeer liever niet Python 2: dat is de ‘oude generatie’ van Python, en daarin werken sommige dingen een beetje anders, dus dat maakt het lastiger uit te leggen. Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen Python 2 en 3. Daar kun je hier meer over lezen

Wie toch liever van start wil gaan met Python 2.7, dan kan ik je deze website van harte aanbevelen.

Over Python 3.4 kan ik nog niets schrijven. Deze is momenteel nog in 'Alpha' wat wil zeggen dat er nog zeer veel werk moet verricht worden voordat deze klaar is voor ons.


Je krijgt nu de gebruikelijke waarschuwing over het downloaden van software. Kies ‘Run’ als je door wilt gaan.


De gebruikelijke waarschuwing voor het downloaden van software.
We zorgen ervoor dat iedereen (all users) Python kan gebruiken.

Klik op 'Next' = volgende in het Nederlands.

Op mijn computer heb ik twee schijven. Ik installeer Python niet op de C schijf, maar op de D schijf. Heb je geen 2 schijven, installeer dan gerust op de C schijf.
Hier wordt Python geïnstalleerd in het mapje "D:\Python33".

Klik terug op "Next".

OPGELET: Zorg ervoor dat "Add python.exe to Path" is geactiveerd. Dat maakt het veel eenvoudiger om later een Python programma snel op te starten.
Voor de volgende lesjes is dat belangrijk.

Activeer "Add python to Path" en klik op "Next".

 

Gefeliciteerd.Klik op "Finish" = eindigen in het Nederlands.

Je kan aan de slag!

Als je meer informatie wilt over Python installeren op een Windows-machine, lees dan Using Python on Windows op de website van Python.

Tot de volgende les!