Al een tijdje ben ik regelmatig bezig met opzoekingswerk rond het vermogen verbruik van computers (desktops, laptops en servers).
Een noemenswaardig project van een werkstation met een zeer laag verbruik kun je hier bekijken.
Toch heb ik nog steeds het gevoel dat leveranciers hier nooit voldoende bij stilstaan. Er wordt veel over groen en laag stroomverbruik gesproken, maar voor mij gaat het dikwijls nog niet ver genoeg. Ik vind het ook jammer dat het altijd duurder moet zijn als het om een "green" of een ecologisch product gaat.
Nieuwe ontwikkelingen volgen zich op de voet op en moeten terug verdient worden. Dat begrijp ik volledig. Maar wordt daar soms niet te veel misbruik van gemaakt?
Ik blijf uitkijken naar energie vriendelijke systemen in de hoop vroeg of laat de mogelijkheid te hebben om een kleine server 24 op 24 te laten draaien zonder dat er op jaarbasis tientallen kWh aan elektriciteit nodig zijn.

Recent heb ik enkele interessante websites gevonden met betrekking tot "green computing":

http://www.fit-pc.com/web/

http://www.envirogadget.com/tag/low-power-pcs/

http://www.aleutia.com/

http://www.linutop.com/index.en.html

Voor wie een embedded Linux systeem zoekt dat zeer zuinig moet zijn maar toch krachtig om bijvoorbeeld samba ene apache te draaien zal dit artikel zeer interessant vinden:

http://www.elektor.nl/nieuws/goedkope-en-zuinige-linux-minicomputer.1631462.lynkx?utm_source=NL&utm_medium=email&utm_campaign=news

http://www.ledato.de/shop_content.php?coID=14

http://www.tonidoplug.com/tonido_plug.html

http://www.plugcomputer.org/

Andere interessante projecten om te bekijken zijn o.a. deze artikels:

http://www.earth.org.uk/low-power-laptop.html

http://www.earth.org.uk/note-on-SheevaPlug-setup.html

UPDATE:

Sinds kort heb ik mezelf een beaglebone black aangeschaft: en super kleine computer met een verbruik dat lager is dan 2W.