Ik heb een energiemeter aangesloten op alle informatica apparatuur. Zo kan ik ogenblikkelijk zien hoeveel vermogen er nodig is.
Ik zal proberen wekelijks bij te houden wat het verbruik is. Het bijhouden van mijn verbruik (elektriciteit en gas) is iets wat ik al verschillende jaren doe.
In een eenvoudig werkblad hou ik deze gegevens wekelijks bij. Toch is mij opgevallen dat het afgelopen jaar mijn verbruik lichtjes is gestegen.

De NAS en de netwerk switch zitten met de eerste contact box verbonden. Deze blijft meestal onder spanning staan. Als de NAS is uitgeschakeld is er nog een sluipverbruik van 1,4W wat aanvaardbaar is.
De vaste computer, de printer, USB switch, luidsprekers zijn met de tweede contact box verbonden.
Stroomverbruik van de NAS met de switch is ongeveer 20 W. De NAS is een kleine Iomega IX2 box voorzien van 2 disk van elke 1TB die gemirrored staan. Vanaf de tweede contact box wordt aangesloten en er sluipverbruik is naar de computer en randapparatuur (de computer is dan nog uitgeschakeld) loopt het verbruik op tot ongeveer 36W.
Als alles aan ligt (computer, printer, NAS, luidsprekers) loopt het verbruik op 120W met pieken van 160W.
Werk ik vanaf de laptop en de NAS, dan is het verbruik ongeveer 45W.

Als ik zoveel mogelijk vanaf de laptop kan werken zou ik toch aanzienlijk wat kWh op jaarbasis moeten besparen.

Eventueel kan ik de NAS nog elimineren door dan enkel een externe harddisk te gebruiken, maar dan moet ik te veel inboeten op gebruiksgemak.
Moest ik steeds vanaf een vaste plaats werken, zou de externe harddisk een goeie oplossing zijn. Maar af en zit ik ook in de zetel en dan is een externe harddisk wel ongemakkelijk.

De NAS wordt momenteel enkel aangeschakeld als met de computer wordt gewerkt, die trouwens veel sneller opstart dan de computers.
Heb ik gedaan met werken aan de computer, dan wordt de NAS ook uitgeschakeld.