Wie zowel Windows als Linux gebruikt komt vroeg of laat tot de vaststelling dat je bepaalde gegevens tussen deze besturingssystemen met elkaar wil uitwisselen.
Er zijn verschillende manieren om gegevens tussen Windows en Linux te delen.
In dit artikel concentreer ik mij uitsluitend tot het uitwisselen van gegevens. Welke programma's er gebruikt worden om die gegevens te bekijken of te wijzigen worden in dit artikel niet besproken.
Deze oplossingen, tenzij uitzonderlijk aangeduid, kun je ook gebruiken als het gaat om computers waar hetzelfde besturingssysteem op aanwezig is.
Maar de focus ligt toch tussen Windows en Linux.
Een paar mogelijke oplossingen om bestanden op verschillende computers te raadplegen die hun nut bij mij reeds hebben bewezen:
- Gebruik een externe harddisk of een USB Memory stick
- Gebruik een NAS
- Gebruik een online file sharing applicatie zoals Dropbox of SpiderOak
- Maak zelf een file server (Windows bestanden delen) of maak gebruik van Samba onder Linux

Deze verschillende oplossingen worden hier kort besproken zonder specifiek in detail te gaan.

Gebruik een externe harddisk of een USB Memory stick

Als je beide computers niet tegelijkertijd gebruikt is een eenvoudige oplossing om al je gegevens op een externe harddisk of een USB Memory Stick te plaatsen. Telkens je de gegevens op een bepaalde computer nodig hebt hoef je enkel die externe opslag op het systeem aan te sluiten. Het grote voordeel van deze oplossing is dat het goedkoop is, je geen netwerk verbinding nodig hebt en dat je bestanden zeer snel kunt opvragen.
Eventueel kun je de gegevens met je computer synchoniseren zodat je die gegevens ook kunt raadplegen zonder dat de externe opslag is aangesloten.
Er bestaat specifieke software om je gegeven te synchroniseren. Een product zoals bijvoorbeeld http://allwaysync.comĀ  zou je daarvoor kunnen gebruiken. Allway Sync werkt wel enkel onder Windows. Als je een dergelijk product gebruikt moet je er wel op letten dat je niet tegelijkertijd hetzelfde bestand wijzigt op de computer als op de externe opslag.

Gebruik een NAS

Als beide computers voorzien zijn van een netwerk aansluiting, dan is een zeer goede oplossing om gebruik te maken van een NAS (Network Attached Storage).
Een goedkope NAS is meestal een klein box waar 1 of meerdere harddisks in zitten.
Met een NAS is veel meer te doen dan enkel bestanden over het netwerk ter beschikking te zetten.
Meestal kun je een NAS ook gebruiken om backups van je computers te maken, de NAS gebruiken als een iTunes server of Media center zodat je eventueel ook films op de TV kunt bekijken.
Met sommige NAS boxen kun je Torrent bestanden downloaden of de NAS gebruiken als Web en MySQL server.
Een NAS is eigelijk een kleine computer die aanzienlijk minder stroom verbruikt dan een normale computer.
Een doorsnee goedkope NAS heeft doorgaans een vebruik van ongeveer 20W. Dit verbruik zal oplopen als de NAS krachtiger is en voorzien is van meerdere (3 of meer) schijven.
Als je dit toestel continue laat aanstaan kan op jaarbasis dit stroomverbruik oplopen tot meer dan 175kWh, wat je toch enkele tientallen EURO's zal kosten.
Met een NAS kun je gemakkelijk 1TB (= 1000 GB) of meer aan diskspace ter beschikking stellen aan meerdere computers.

Gebruik een online file sharing applicatie zoals Dropbox of SpiderOak

Wie gemakkelijk toegang heeft tot het internet en geen grote hoeveelheden data nodig heeft, kan gebruik maken van een online file sharing tool zoals bijvoorbeeld Dropbox en SpiderOak.
Met dropbox worden de bestanden op je computer bewaard. Een programma houdt de bestanden synchroon op het internet.
Je bestanden worden dus ook ergens op het internet (in the cloud) bewaard.
Je kunt Dropbox of SpiderOak vervolgens om meerdere computers installeren. Gebruik daarbij dezelfde login en je kunt overal aan je bestanden.
Dropbox biedt gratis 2GB aan diskspace aan. Heb je meer dan 2GB nodig, kan kun je extra diskspace aankopen.
Door reclame te maken en aan bepaalde voorwaarden te voldoen kun eventueel gratis nog uitbreiden met enkel honderden MB's.
Heb je tijdelijk geen internet toegang, dan kun je nog steeds aan je bestanden, daar die ook lokaal worden bewaard.

Maak zelf een file server (Windows bestanden delen) of maak gebruik van Samba onder Linux

Vanuit Windows kun je eventueel ook een bepaalde map delen met andere computers over het netwerk.
Onder Linux heb je Samba nodig om een SMB mount te kunnen maken naar een Windows werkstation.
Wil je bestanden op je Linux werkstation delen met een andere Windows computer, dan moet je Samba server op je Linux werkstation installeren en configureren.

Besluit

Er bestaan verschillende oplossingen om bestanden tussen computers uit te wisselen.
Veel hangt af van de hoeveelheid data die je wilt delen en welke mogelijkheden je hebt rond toegang naar het internet of het lokaal netwerk (LAN).
Soms zul je ook wat extra onderzoek moeten doen en zal het wat tijd vragen voordat alles naar behoren zal functioneren zoals je het zelf wil hebben.